Субота, 18.05.2024, 06:18
Вітаю Вас Гість | RSS

Регіональний центр професійно-технічної освіти №1 м.Кременчука

Головна » 2013 » Червень » 16 » «Тепло душі , красу любові від серця - серцю дітям передам...»
17:09
«Тепло душі , красу любові від серця - серцю дітям передам...»

«Тепло душі , красу любові від серця - серцю дітям передам...»

 Класний керівник та майстер – це в першу чергу керівники усього колективу дітей, що разом навчаються. Ми хочемо, щоб наші учні стали новою українською елітою – моральною, духовною, високоосвіченою, культурною національною свідомістю. Мрію виховати учнів з добрими помислами, почуттями і діями, які існують у гармонії зі світом, із власними серцями.

У ліцеї виховну роботу в групі проводять класний керівник та майстер в/н. Я працюю у групі №22 з майстром в/н Гунько Т. С. Це творча людина, з якою працювати цікаво, у неї багато ідей, цікаві форми роботи, вона не байдужий майстер.

Наша виховна робота спрямована на утвердження принципів загальнолюдської моралі, формування морально – етичних якостей, високої художньо – естетичної освіченості особистості, інформаційної культури, погляду на книгу як на важливий засіб розвитку й самореалізації особистості.

   

Безумовно, серцевиною виховного процесу є особистість учня, і класний керівник та майстер повинні поважати почуття власної гідності кожного учня, його індивідуальну життєву мету, запити, нахили, інтереси, характер, створити сприятливі умови для його самовизначення, самореалізації та розвитку.

Роздуми, постійний пошук, розуміння відповідальності та важливості роботи з колективом, намагання зробити її цікавою і для учнів, і для себе допомогли нам визначити пріоритет одних проблем над іншими, знайти шляхи їх вирішення, прогнозувати та діагностувати підсумки.

Батьки – авторитет, вони і спонсори, вони і найбільш зацікавлені в навчанні й вихованні учнів. Вони на жаль, інколи і "не бажане” з точки зору педагога за впливом "зовнішнє середовище”.

Ми  намагаємось встановити індивідуальний контакт з кожною родиною. А далі – постійний телефонний контакт, зустрічі, бесіди в ліцеї. Так ми – вчителі та майстри – зрозуміліші батькам, а батьки нам. Налагоджується взаємодія, взаєморозуміння.

Педагогічний досвід допоміг зробити однозначний висновок: основний рушійний фактор у вихованні учнів – сім’я. І як би ліцей ефективно не будував свою роботу, необхідних результатів він не отримає, коли не буде справжнього виховання у родині, сім’ї. Твердо переконані, народна педагогіка – оптимальний варіант співдружності ліцею і сім’ї.

А тому ж з перших днів навчання розпочинаємо разом з майстром роботу з учнями і їх батьками на спільних зборах.

При плануванні роботи з учнівським колективом головним вважаємо ідею особистої спрямованості виховного процесу. У центрі стоять не програми чи заходи, а саме учень. Саме його індивідуальні нахили, інтереси й здібності. Спільно з психологом ліцею проводимо моніторинг психічного розвитку особистості, що допоможе в подальшій праці з учнями.

   

Важливу роль у ліцеї відіграє творче виховання, в основу якого ми поклали використання різних засобів, підходів до учня, орієнтованих на досягнення оригінального результату, розв’язання творчих задач.

Певну роль у формуванні правильної думки про негативні якості і вчинки, у профілактиці серед учнів відіграють тематичні виховні години, при проведенні яких намагаємося залучати учнів до активного обговорення цієї теми. З пропагандою здорового способу життя було проведено серію виховних годин, таких як-от: урок – шоу "Здоров’я – це життя, рух та красота”, проект «Курити чи не курити?», на меті яких є негативний вплив алкоголю, наркотиків та нікотину на здоров’я учнів.

Велика увага приділяється у групі розвитку фізичної культури. За ініціативою учнів і їх активною участю у підготовці, проведено "День спорту”, де увесь ліцей після уроків виходив на  спортивну площадку покращити своє здоров’я.  Було проведено спортивні змагання, естафети, конкурси. Наша група зайняла призові місця.

Виховуючи український дух в учнів, разом з бібліотекою була проведена зустріч з олімпійським чемпіоном 80-х років

Кисельовим В. В. З великим захопленням учні слухали спортсмена, який цікаво розповідав про своє життя. Діти зрозуміли, що головне в житті- здоровий спосіб життя.

Найважливішою роботою є духовне виховання учнів. Актуальність цієї події набуває істинно суспільної ваги. Адже останнім часом дедалі зазнавали щерблення вищі моральні цінності, чесності людини, як-от: людяність, чуйність, люб’язність, ввічливість, шанобливість, елегантність, вишуканість, доброзичливість, толерантність, працелюбність, правдивість...

Слушність духовності неоціненна. Тому в нашій групі були проведені такі позакласні виховні години, як "Життя людини – найвища цінність”, "Знання – це скарб, а вміння вчитись – ключ до нього”, та зустрічі з ветеранами ВВ війни, які розповіли про тяжкі будні війни. Учні подякували ветеранам за їхню мужність, за мирне небо над Батьківщиною. Не менш цікавою була зустріч із військовослужбовцями, що проходять службу в Кременчуці, де хлопці зрозуміли про необхідність підготувати себе до дорослого життя, про відповідальність за свої вчинки. Великий емоційний вплив на учнів мала зустріч із духовенством – отцем Іоаном та отцем Андрієм, які наголосили на тому, що батьки  - найсвятіше в житті кожної людини.


Виховуючи дітей бути не байдужими до всього, що їх оточує, ми провели зустріч із представниками осередку ВЕЛ, було переглянуто цікавий кінофільм про воду, про її пам'ять. Переглянули цікавий фільм О.Башкірцевої «Місто серед природи». Ця зустріч виховує в учнів бажання жити в гармонії з природою.

Після проведення таких позакласних заходів ми  помітили, що хлопці стають м’якішими, добрішими, людянішими. Зникає розв’язаність, грубість.

Класний керівник та майстер в/н - це люди, які виховують особистість, справжніх громадян України.


Викладач української мови та літератури

Романова Ольга Олексіївна

Переглядів: 605 | Додав: KPLNP
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz